Speak Up jezelf uitspreken of iemand aanspreken

SPEAK UP – Met behoud van de relatie!

 De laatste stap in ons SPEAK UP model is stap 5: SPEAK UP! Deze stap gaat over het doen, jezelf uitspreken of anderen aanspreken. Twee dingen die je daarin erg gaan helpen zijn een goede voorbereiding en oefenen.

 

                          “Je bewijst de wereld geen dienst door je gedeisd te houden”

Nelson Mandela

STAP 1 VOORBEREIDING

Voorbereiden kan je doen op meerdere vlakken. Voor ons zijn de volgende van belang: voorbereiden op (1) inhoud en op (2) houding.

De inhoud staat voor jouw boodschap die je wilt overbrengen. Wat wil je dat de ander hoort? Hoe wil je dat de ander jou begrijpt? Welk effect wil je sorteren bij de ander?

Voor je voorbereiding qua boodschap kan je terugpakken naar stap 4: WAT en HOE ga je het zeggen? Wat is de essentie van je boodschap? Welk gevoel wil je de ander geven? En welke toon past dan bij jouw manier van spreken? Is een compliment op zijn plaats? Of wil je slecht nieuws brengen en is het dus verstandiger om maar meteen met de deur in huis te vallen? Welke onderhandelingsruimte heb je? Waar ligt je grens? Hoe concreter je antwoord is op deze vragen, hoe duidelijker je kan zijn in het verwoorden van je boodschap. Schrijf je boodschap vervolgens op of spreek deze in op jouw telefoon.

Omdat je je qua inhoud nooit 100% kan voorbereiden (je weet bijvoorbeeld nooit welke vragen de ander gaat stellen of hoe hij/zij reageert), is voorbereiden op je eigen houding super belangrijk. Want hoe steviger, ontspannener of met een goede dosis zelfvertrouwen jij aan tafel zit, hoe makkelijker jij met welke inhoudelijke vraag dan ook om kan gaan.

Heel concreet betekent dit dat je op tijd aanwezig bent voor je afspraak, wat te drinken hebt als je dat prettig vindt en je telefoon op stil staat.

Neem ook even de tijd om je te focussen. Laat een eventueel vorig gesprek los, als ook een gesprek hier nog na. Ben zoveel mogelijk met je aandacht in het moment (je hoofd leegmaken noemen wij dat). Want dan kan je luisteren naar wat de ander te vertellen heeft in plaats van naar je eigen geklets in je hoofd te luisteren.  Wanneer je je boodschap op papier hebt gezet, is het nog makkelijker om je hoofd leeg te laten. Want je hebt dan de zekerheid dat wat je wilt zeggen, heel concreet voor je uitgeschreven staat op papier. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je iets belangrijks vergeet te zeggen.

STAP 2 OEFENEN

Een heel krachtig middel is om het uitspreken van je boodschap een aantal keren te oefenen. Hardop en zelfs in gedachten. Het zit namelijk zo. Onze hersenen reageren hetzelfde op “je in reallife uitspreken” als op “het uitspreken van jezelf in gedachten”. Mental Practice heet dat. Je hersenen maken dezelfde verbindingen aan. Het is dus super effectief om in gedachten te oefenen.

Er gaan zelfs verhalen dat de golfer Tiger Woods hier groot mee is geworden. Door in gedachten steeds de slag te oefenen werd hij in het echt steeds beter!

TWEE SIMPELE OEFENINGEN

  1. Voorfilmen

Noteer de essentie van wat je wilt zeggen op papier. Visualiseer dat je je uitspreekt. Je kijkt als het ware naar een film waarin je jezelf de dingen hoort zeggen die je graag wilt zeggen. En je ziet de reactie hiervan op de ander. Je filmt als ware de situatie voor. Dit helpt, hebben we net geleerd, je brein om nieuwe verbindingen te leggen. Om een nieuw pad aan te leggen. Het pad van jezelf uitspreken!

Doe dit bij voorkeur 4 of 5 keer om de ervaring sterker te maken.

  1. Maak een filmpje van jezelf

Noteer de essentie van wat je wilt zeggen op papier. Pak je mobieltje en neem het op terwijl je je boodschap hardop uitspreekt. Kijk je eigen filmpje 2 keer terug. Doe dit vanuit 2 paar verschillende brillen.

Kijk eerst door de bril “Wat voldoet er niet?”. Met andere woorden “Wat kan nog beter?”, “Welke tip geef je jezelf?”.

Kijk dan opnieuw, maar door de bril van “Wat voldoet er allemaal wel?”. Dus “Waar ben je tevreden over?”, “Wat gaat goed?”.

En maak dan een nieuwe opname waarin je dit verwerkt. Ga door totdat je tevreden bent.

Ook deze methode is super effectief! We wensen je veel plezier met voorbereiden, oefenen en SPEAK UP!

Want als jij je gedeisd houdt, bewijs je daarmee de wereld geen dienst. En zoals Loesje zegt “Zeggen wat je denkt, kan ook iets aardigs zijn”.

SPEAK UP, GAAT OVER HET DOEN. JEZELF UITSPREKEN OF EEN ANDER AANSPREKEN. MET BEHOUD VAN DE RELATIE. DOOR MEDEWERKERS GERICHT TE LEREN ZEGGEN WAT HEN BEZIGHOUDT OP HET MOMENT VAN IMPACT, WORDEN ONDERLINGE PROFESSIONELE SAMENWERKINGSRELATIES OOK VERSTERKT.